Well known Conman behind Embezzlement

Share on facebook
Share on whatsapp

Axis cleared of missing payments by V.E.A.

Finally, some names to claims have been revealed!!

Ibnu Mokh, one of the initial project managers placed with the task to overseas the AOV Axis tournament for Season 1, was put in the lime light as he was blamed for miss handling funds between Axis and VEA. He was soon after replaced.

Ibnu Mokh has now come forth with a statement to clear Axis Esports of all wrong doing  and payment issues amongst them.

More evidence was gathered and is beginning to surface, that of a known conman whom  acted as a middle-man, and is now the one that is being speculated to have lined his pockets with the misappropriated funds.

As we understand, the Director of Operations at VEA has been made clear of the issue and had made a police report against the scammer. They too are working together and trying their best to clear Axis’s name from all allegation put forth by the scammer.

 

IBNU MOKH'S STATEMENT

Ok guys. Sorry to gather u here. There is a very serious problem in VEA which is korang mungkin dah dengar and ofcourse ada individu yang dah tuduh aku macam macam.

Back from the start, Kita semua tahu dan aware yang kita ada tubuhkan committee untuk selamatkan dan hidupkan balik AOV punya community untuk MY, SG, dan PH. So kita select by undi right. Lychee as our president, Ikan as treasurer, Leon as Media, Aidan as Public Relation, Kaze as vice president, Ron as secretary , Tuah, and a few more.

Aku dan Zul secara asalnya dinasihatkan oleh Kaze utk tubuhkan benda mcm ni before and after RPG In House League. So aku dan Zul unofficialy just an Advisor for VEA. Nak kata founder, noo.. Kita semua founder bersama right. Then lps tu aku minta semua leader stay yg mana berminat utk jalankan niat murni kita ini utk community. Pastu lychee(Aiyad Zamir) iaitu president lepastu jadi chairman follow every task yg dibincangkan dlm discord. Mostly every meeting mesti ade aku n Zul. As board advisor. Not long after our glorious VSL(VEA Super League). I got called from ESDK(Esports Darul Khusus) untuk sediakan selection AOV di Negeri 9. Guess sapa yg turun a lot kt site? Sape handle registration? Sape prepare jadual, sape consult design? Ok jap, sebelum korang meluat, aku tegaskan cite ni bukan aku nak up diri aku dan jasa or kerja aku dlm VEA dan Community. Tapi cerita untuk korang faham what really happen inside.


CHAPTER 1 : VEA IN TROUBLE

Straight to the point. Shit start to happen when i got big job from Axis Esports. Dari mana? Semuanya bermula bila president ESDK tawarkan aku untuk try tackle AOV league frm Axis for operation team. So aku invite Aiyad Zamir bin Abu Hassan iaitu dengan nama palsunya Muiz Mokhtar atau lebih popular dgn nama Lychee Kang as VEA president and as my closest esports partner pada waktu tu. So perbincangan awal tk berhasil kerana Axis memerlukan a komited dn berpengalaman utk handle league tersebut. A few weeks after, ESDK suggest lg pada Axis utk ambk kita buat league dia. Sebab kejayaan untuk gather team AOV plg ramai kt selection SEA Games Negeri 9. N beberapa hari lepastu, Axis call aku suh dtg meeting kt axis. Okay i grab the project. Sejujurnya VEA masih belum matang dan aku just hired benerapa org dlm VEA by personal approachment. Because for me this project is very big. I need a very commited person to handle this. Can come everyday to Bangi from 3pm to 11pm.

So next axis ajak meeting lg utk payment. Deal punya deal. Axis want to cut cost. And they only want short schedule. Okay, aku uruskan bnde tu. Oleh kerana payment dh alter jd ngam ngam. So aku terpaksa hire 4 orang shj. Dgn bayaran 1500 per person.

Aku hire caster and observer (Aiyad Zamir and Aidan)

Then aku hire head marshal (Ikan) sebab dua org lain aku approach tkleh bg komitmen for that position.



And technical, aku sendiri. Drafting, consulting, scheduling, meeting, and more , tu keje aku utk project ni.

So, mcm ni pembahagian duit.

SETIAP ORANG akan dpt RM1500 sbgai payment dan 250 allowance. Total 4 orang jadi RM7000 payment termasuk allowance.

Ok, axis deal dgn aku dorang hnya bleh byr sbnyk RM9240 iaitu dibahagi kpd 3 fasa. RM3080 setiap fasa. Lepas bayar duit RM7000 utk 4 orang td sepatutnya ada lebih around RM2240. Right? Yang peliknya… Ok yang pelik tu kita sambung pasni. Jeng jeng..

Semasa projek akan bermula dlm 3 hari lg, managing director axis bgtahu aku garena sg tkleh sediakan id tournament sbb at least nk 14 hari. So dia mtk tlg aku or mne mne dr org yg aku hire utk create 100 email garena and sign up kt aov dlm masa 3 hari ni. Gila. So agk fucked up. Aku bgtau la sape nk buat aku upah rm5 per id. End up aku sdiri n ikan bertungkus lumus 3 hari utk settlekan 14 hari punye keje. N yes aku charge rm500. Sbb 100 email, 100 garena id, 100 aov id. Extract pulak kat google sheet. Tapi ada jugak team yg bekerjasama untuk buat kt diorang punya team sdiri as per suggest. So yg 100 account tu aku bagi pada team yg tk boleh nk prepare sndiri.

Faham eh. Jadi skg total kena byr payment dr 7000 tmbh jd 7500 iaitu tambahan RM500 duit upah create ID tu. Obviously aku n Ikan yg buat. Kenapa aku tambah? Sebab Deal asal dengan Hanazrie Zainol, Managing Director utk Axis Esports, dia akan prepare sdiri ID tu n bagi kt kitorang. And Id tu mmg aku tanya sejak dr Quill City Mall. So balance skg patut ada RM1740. Okay duit apa tu guys? Tu duit yg patut bahagi 2 kepada VEA dan ESDK utk setiap season. Sebab ESDK claim 10% drpd project sbb dorg yg introduce bg kt aku. Dan sdikit utk VEA utk future plan. Ok deal.

2,3 weeks sblum habis liga, ade problem sikit sbb aku dn Aiyad Zamir trpaksa main jgk. Aku main team RPG, Aiyad Zamir main NXP. So we cannot really commit on 2 or 3 days fully. Lepastu ajak lah Subway dan Mikos. Dan aku terpaksa pecahkan lagi duit deal ESDK dan VEA RM1740 td utk bayar Mikos dan Subway. Okay aku decide utk split RM360 kpd mikos dan RM360 kpd Subway sebagai allowance dgn harapan mungkin ada payment lain utk playoff nanti. Kalau tkde, mmg aku akan pecahkan lagi drpd share VEA, ESDK tu. So, Tinggal RM1020 utk percentage kpd VEA dan ESDK untuk season 1.

Okay Season 1 settle league tinggal playoff je kt UKM. So kt playoff terpaksa lg bwk 2,3 org utk jd marshal. Aku appoint lah TheGratz(Loqman) dgn Rifqi. So both we need to pay RM50 per day. Total 3 day jadi RM300 terpaksa ditolak lagi dari duit deal VEA dan ESDK. Tinggal balance sekarang RM720 je for whole season 1. Untuk VEA dan ESDK.


So first payment pun masuk pada 30/05/19 sebanyak RM3080 direct ke akaun CIMB yg mana dlm VEA semua tahu wife aku appointed as treasurer. Ngam pada 01/06/19 aku transfer duit kat Mikos(Mikail Saufi) RM360 and Aiyad Zamir(Lychee) RM900. Duit yg aku bg Lychee as honor bcoz he was my closest esports partner. Aku bg dia lebih tp aku nasihatkan untuk split lah dgn Aidan dan Subway. Kalo tak split pun takpe sbb bulan July dpt lagi second phase. August ade lg 3rd phase. So kt tgn aku ada RM1820, aku trsfr pada ikan RM500, tu duit allowance aku n wife aku. so balance kt tgn aku ada RM1320 aku tk buat apa apa. In case kalo pape berlaku inilah duit VEA and ESDK dan Semua yg terlibat. So kalau korang perasan aku bagi sama rata semua duit untuk allowance shj.

Mikos – RM360 Subway – RM360 Aidan – RM250 Aiyad Zamir – RM290 Ikan – RM250 Ibnu – RM250

Total = RM1760 Balance kat tgn aku = RM1320

But suddenly i dont know what happen to payment june not received on time. Then Aiyad Zamir kata dia nak hantar invoice baru, axis mintak. Aku ckp aikk apehal nk yg baru plak sdgkan invoice lama blom settle lagi balance ⅔ drpd RM9240 tu. Baru masuk RM3080 je ni pada 30/05/19. Then dia pun ikut kepala sendiri hantar invoice baru untuk season 2 tp aikk ditukar account bank asal kepada account bank dia. Gambar dibawah ni invoice asal (kiri), dan invoice grand final (kanan).

Ok lah aku percaya. Dia kata utk temporary shj sebab Ron Yeoh as setiausaha belum create current account bank lg utk VEA. So fine me very stupid la believe him to change to his account bank. Temporary apa sampai invoice grand final pun atas nama dia.

Sadly for me, aku terpaksa balik kelantan lps habis playoff kt UKM sbb ade emergency yg tk dpt dielak. Aku dh inform Aiyad Zamir dan Zul, aku mmg tk dpt nk ulang alik or stay Bangi. But, I really consult him everything for season 2 bro. Semua benda yg dia tnya or mintak, aku reply selagi boleh. Tapi ye lah bila org power hunger dh almost dpt apa yg dia nak, dia push aku slow slow frm VEA. Dia pegang mikos and Aidan dn aku tktau ape yg dia ckp smpai semua nk pandang slack kat aku. Dia tak inform pape progress lgsung utk aku consult dr kelantan. So mcm mana aku nk tlg? Aku ckp fine. Maybe dorang dh boleh handle sndiri. Or maybe dorang tknk kongsi share season 2. Aku redha sbb kena ada di kelantan waktu tu. Lama lepas tu aku dn wife aku dh mcm tk wujud kat VEA. Even awal bulan 11 haritu dia kick bini aku sbb personal issue dia dgn wife dia. And tuduh wife aku berkomplot dgn bini dia. GG. Personal issue pn bleh masuk dlm company kalau bwh dia. Haihh.

Tapi papepun, aku masih menanti dan pm Aiyad Zamir berkenaan payment baki utk season 1. Hak hasil titik peluh aku dan ikan masih ada sebanyak RM2250 secara kasar tanpa mengira


percentage project dealer/consultant sebanyak 20-30 peratus. Penantian demi penantian. Sampai lah bulan 11. Dari bulan June sampai bulan November, yes 5 bulan tunggu.

Tiba tibaa. FB Page Axis Esports kena hijack. Ikan pun komen “semua VEA tk dpt gaji”. Pastu berdesup menggelabah si Aiyad Zamir suruh be proffesional la jgn malukan VEA la pelancau la. Whatt? Ape kaitan? She rage for her right bro. Lgpun mmg dia ckp gaji blom masuk. Very well then we will be slow down a bit. Walaupun dh obviously mcm hide something dr kitorang.

Okay now come interesting part. Malam tu jugak Syed Fakhrurrazi, Pengarah dari Axis call aku ckp Axis dah bayar settle untuk season 1 sekali dgn playoff…..

RM3080 pada 10/09/2019 RM3080 pada 10/10/2029 RM5000 pada 21/11/2019

Wait what? Wtf is going on bro? Total RM11160 dah masuk akaun Aiyad Zamir dari bulan 9. Apa yg aku faham ada tambahan RM5000. Aku tak sure brpe dia mntk lg dgn Axis untuk playoff dan season 2. Tapi best part was dia claim RM5000 tu utk season 2. Tak logic. Ape yg teruk sgt management smpai dr 9k per season drop jadi 5k per season? Okay maybe RM5000 tu bayaran awal untuk season 2 , fine. Tp dgn angkuhnya dia kata yg aku buat jadual, consult id, consult registration, as sampah. Takde nilai. Aku diam je walaupun dia duk tmbh tmbh team kejap 40 kejap 32, kejap 36. Gila igt senang nk draft schedule utk league. Mmg tak tido aku 3 hari tu. Dan dgn angkuhnya dia kata dia takkan bg pape kt aku utk season 2 sbb aku tk hadir sana. Tkpe fine, aku redha lagi., pastu siap ckp aku ngn bini aku kena share gaji. Aa sial. Sakit pale aku. Different job bro different payment la. Even kalau satu individu pegi keje opis belah pg, malam jual burger, mmg hak dia nak dpt dua dua. Inikan dua individu buat keje lain lain. Sorang head marshal, sorang jaga technical overall. Dah la tak bgtau aku pape update since season 2 start.

Or maybe just taktik dia mcm ape yg dia buat dlu. Itu aku cerita nanti. Season 2 and grand final yg still pending dr Axis mungkin ada around RM15k setahu aku or maybe more. Dia nak makan sorang ke?

So kepelikan ini, aku dh bermain mcm mcm spekulasi dlm kepala. Aku doa kpd tuhan. Ya Allah, tunjukkanlah aku jalan dan bukalah hijab yg benar. Keesokan harinya, dengan izin Allah,


Ada kwn call, dan bermulalah kisah yg makin ngilu disebalik sosok tubuh bernama Aiyad Zamir bin Abu Hassan.



CHAPTER 2 : BACKGROUND HISTORY

Okay, aku yakin kat dalam ni berapa orang je tahu nama sebenar dia. Dia masuk ke dalam dunia Esports dengan nama Lychee Kang atau Muiz Mokhtar. Setakat info yg aku dpt sewaktu menulis, dia pernah guna nama samaran Rotikering dan CikguVPN. Ooh sekarang Lychee Kang.

Tapi guys drpd info yg aku dpt, nama sebenar dia Aiyad Zamir bin Abu Hassan, nombor IC 930113-06-5807.

Setakat info yg sampai, Kisahnya bermula pada 2012..

1. Budak umur baru masuk 19 tahun nak jual Blackberry Torch harga RM810. Bila pembeli dah buat payment, tak balas pm, buat senyap. Songlap. Ada komplen pasal benda ni di lowyat.net sejak september 2012. Wow 7 tahun lepas bro. Mungkin si Aiyad Zamir masa ni baru nak berjinak utk jadi scammer.

2. Claim sebagai founder CikguVPN yg mana telah scam beberapa bloggers untuk iklankan cikguVPN. Sumber ni juga ada dalam lowyat.net

3. Perangai sama suami isteri graduan Universiti Putra Malaysia, Ada post pasal kena scam oleh 2 orang ni sebanyak RM2500 sebagai agen kerja ke Korea. Selepas PM memang benar dia kena tipu oleh lelaki bernama Aiyad Zamir.

4. Ini tak sure apa kes, tapi pernah share pasal kelakuan si Aiyad Zamir ni.

5. Ini juga pasal agent kerja di Korea. Salute first untuk akak n abang dr sabah tu yang sanggup call aku bongkar satu persatu apa yg berlaku. kisahnya bila dia ternampak iklan untuk kerja di korea dan aku rasa benda ni penah masuk berita dulu. Tk sgka pulak si Aiyad Zamir si pelaku. Dalam iklan tu mcm mcm tawaran nak dia bagi, gaji mahal la, semua urusan katanya dia akan handle. Tinggal bagi duit je. Pada mulanya abang Alex ni dari sabah contact si Zamir ni untuk kerja ke Korea. Jadi untuk urusan passport dan Visa, si Zamir suruh Alex dtg KL jumpa untuk bagi passport. Dia kata dia akan uruskan semua. So sampai KL, si Zamir minta RM800 untuk urusan Visa dan tikert. Lepastu Dia kata visa dah siap kena ambk sdiri kt Putrajaya. Lol. Okay. Pastu minta lagi 3k untuk tkar duit katanya. Siap kata kena tukar awal awal sbb murah. Nanti aku tunjuk ss. Buat masa ni semua ss critical evidence tu terpaksa aku hide dlu utk siasatan pihak tertentu. So smpai lah hari nak ke korea. Katanya si Zamir ni akn hantar Alex ke airport utk berlepas ke korea skali bg passport lah. Zamir janji nk jemput Alex pergi ambk visa dan hntr airport trus. Tk tidor alex mlm tu. Dan akhirnya si Zamir block Alex pg tu. Call, wasap semua tk dpt. Terpaksa lah terkontang kanting di KL. Nak balik sabah, passport ada ngn si Zamir. Pergi balik lah ke imigresen pakai grab buat passport baru pastu beli tiket balik Sabah pulak. Total lost abg Alex dan isteri dia anggaran lebih kurang RM8000. Haiihh. Ape laa kejam sgt tkde hati perut. Orang bertahun simpan duit, dia cekau satu hari je diakhiri satu tick whatsapp. Ok tepuk dahi

CHAPTER 3 (LAST) : FIGHT FOR WHAT’S RIGHT

Tuduhan tak berasas Aiyad Zamir terhadap Ibnu Mokh. Okay first kat sini aku nak explain tentang fitnah Aiyad Zamir yang mengatakan aku tak transparent kepada VEA tentang duit first payment sebanyak RM3080. Aku dah pun explain kat atas dan aku dah pun explain dalam whatsapp kepada Aiyad Zamir berapa pecahan sebenar yg kita dpt untuk Season 1dulu. Ada juga explanation tu dalam group bersama Zul. Invoice season 1 aku ade tnjuk. Hanazrie pun ada tunjuk. Jadi kat mana tak transparent? Sudah bagi pecahan pun takleh kira ke? Boleh je kira tp ni sekadar alasan Aiyad Zamir untuk push aku keluar VEA. Dia guna taktik ni sama macam dulu dia scam orang. Menjadikan kelemahan kecil orang sbgai alasan untuk dia cekau.

Kenapa pecahan ni tak open kepada VEA pada awal nya? Sejujurnya, Apa yg aku boleh cakap. Kt atas aku terangkan mcm mana projek ni di grab. Dan projek ni diletak logo VEA selepas beberapa minggu Liga berjalan. Aku taknak orang dalam VEA terasa hati dgn aku sebab aku tak open project ni untuk semua. Dan hanya hire 4 orang yg boleh commit. Bukan sebab nak sorok. Tapi aku mintak ahli VEA faham sebab projek ni menelan cost travel, makan minum dan komitmen yg agk besar. Bila buka terlalu besar, pecahan jadi kecik. Akan timbul isu tak puas hati juga nanti. Mmg mcm tu kalau ikut pengalaman aku. Aku nak biar senior dlu yg handle. Aku tak sangka bila pecahan besar buat Aiyad Zamir makin menjadi tamak. Tapi aku still letak percentage untuk VEA sebab tu mmg niat aku. Kenapa aku tak letak je atas nama aku share 20% kalau betul aku mau telan semua? Legal pun legal. Tak smpai mcm tu, aku bukan ada history scammer or penciduk duit company. Aku bagi sbb nak VEA matang utk buat project pada masa hadapan. Dilema untuk aku sebab pegang amanah dan tanggungjawab besar untuk 4 orang yg aku hire dan sekaligus dlm masa yg sama memang niat aku untuk memperkasakan VEA dan AOV Community.

Second, Aiyad Zamir kata tak puas hati dia dapat first payment allowance shj. Dan tuduh aku telan bnyk duit. Ohh okay tu alasan dia kenapa dia sorok duit Aku, Ikan dan TheGratz(Luqman) sampai bulan 11. Salam simpang Bro, aku dh bgtahu pecahan nya berapa, sabar lah, next payment dpt lg. Bukan duit kita sorang. , aku dah tunjuk pecahan duit mcm mana. Dan mmg aku bank in mengikut perkiraan aku sebagai project manager utk AAL. First projek, aku takleh main bedal bagi je sesuka hati. Semua dpt allowance kot utk first payment. Bulan Jun kan patutnya masuk payment lagi. Dan bila Axis delay sampai bulan 9. Jadi selama Jun sampai september dia panas dgn aku. Aik axis delay salah aku ke? Tu pun ngam habis liga season 1 dia trus bodek nak keja ngn Axis Esports. Baguslah. Tapi rupanya ada plan lain la kot. So, bagi aku tiada sebab lain untuk dia push aku keluar VEA. Sebab aku tahu mcm mana perjalanan asal duit tu. Dengan background history yg dh biasa jd scammer mmg mungkin bnde ni dh jd kebiasaan dia.

Untuk berlaku Adil, ya aku tak nafikan memang dia ada bayar pada mikos dan Aidan tapi tak pasti berapa jumlah dia. Sampai Mereka berdua turut push aku n wife supaya keluarkan false statement. Cuma tiada sebarang Info langsung kpd aku atau Ikan atau pada Loqman sejak


september 2019. Itu yang menyebabkan Aku dan Ikan pada awalnya menganggap Axis masih delay payment. Rupanya ada tangan dalaman yg ambil kesempatan.

Sekarang lepas Ikan taknak post statement yg dia karang tu kt public, dia ugut plak nak buat statement yg bertentangan nak ckp aku and ikan komplot. Haihh mcm mcm taktik dia nak jatuhkan aku dan cover up dia punya tahi.

Akhir sekali, aku harap. Kita bantu stop lah benda macam ni. Dulu kita dah dikejutkan dgn pasangan dari Angel Alliance. Sekarang power hunger nak kawal semua benda dlm esports dan cuba tipu duit aku suami isteri. Aku harap takde lagi yang akan kena tipu dgn Aiyad Zamir ni. Berhati hati lah masing masing. N sesiapa yang ada maklumat atau info detail berkenaan Aiyad Zamir sila berkongsi by pm aku. Kalau boleh kita nak tuntut bayaran balik kat semua orang yg dia penah tipu. Duit titik peluh orang kumpul hilang mcm tu je dia ambik.

Aku serah kat Tuhan apa yg dia dah buat kat aku dan wife aku. Hati suami mana tak sakit bila tgk isteri menangis nangis. Aku taknak balas apa apa. Biar Tuhan saja jadi penghukum. Aku cuma nak korang tahu siapa si Aiyad Zamir ni yang sebenar dan berhati hati lah. Semoga lepas ni tak ada lagi yang senasib dgn kami ditipu oleh seorang yang bernama Aiyad Zamir bin Abu Hassan.


Boleh terus call aku untuk sebarang pertanyaan and jika pernah ada kes dengan beliau, pm direct :

IBNU – 0139260301

VEA's FB Post
Initial Story
Scott De Wind

Scott De Wind

Wanna be Gamer = Drudge

Leave a Replay

About Us

To strengthen and position ourselves as Malaysia’s leading Esports Hub as we bridge gaps in the industry- break boundaries and stigmas – and create awareness of the success stories in the gaming markets as it continues to evolve globally.

Recent Posts

Follow Us

Youtube

Sign up for our Newsletter

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit